Piben får en anden lyd

I forrige uge kom orgelbyggeren fra Marcussen og Søn i Aabenraa til Skagen Kirke og tog 52 piber med hjem til værkstedet, for at give dem en anden udformning og dermed en anden lyd. Det drejer sig om Skalmejen, (et middelalderinstrument) som sidder i orgelets svelleværk. Det er det hus som ved hjælp af træbrædder (sveller) kan åbne og lukke for lyden. Skalmejen skal omdannes til en obo, (et instrument fra den romantiske periode, i runde tal 1800-1900). I orgelets Rygpositiv sidder et krumhorn, som også er et middelalderinstrument. Så for at kunne dække flere perioders musik tages det ene middelalderinstrument og byttes ud med et fra en senere musikperiode.

Oboen bruges især i det franske repertoire. Den er mere rund i klangen og smelter derfor bedre sammen med resten af orgelets stemmer. Den er med andre ord alsidig og kan både spille som solist og blande sig så den bliver en del af hele orgelets orkester. Oboen bliver sat i orgelet igen i ugerne efter Påske, og i samme anledning vil intonatøren give de tre fløjter som står i Rygpositivet en mere karakteristisk fløjteklang. De er hæse i lyden og trænger til at blive blødere. Intonatøren skal montere den nye obo og intonere og stemme 408 piber. For at give intonatøren mulighed for at arbejde, vil de aktiviteter som skulle foregå i kirken på hverdagene i ugerne efter påske, blive henlagt til sognehuset og kapellet.

Orgelbyggeriet Marcussen og Søn i Aabenrå har bygget Skagen Kirkes orgel. Marcussen og søn har eksisteret i over 200 år og er dermed Danmarks ældste orgelbyggeri.

Den nye obo ligger klar på værkstedet i Aabenrå
Tomme pladser i orgelhuset til obo-piberne
Skalmejen er pakket ned og klar til turen på orgelbyggeriet